Следвайте Гласове в ТелеграмВашингтон не подкрепя независимостта на Тайван, заяви държавният

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВашингтон не подкрепя независимостта на Тайван, заяви държавният
Коментари Харесай

Блинкен след срещата със Си: Не подкрепяме независимостта на Тайван

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Вашингтон не поддържа независимостта на Тайван, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по време на среща с китайския президент Си Дзинпин.

" Съединени американски щати не поддържат независимостта на Тайван и нямат желание да влизат в спор с Китай ", съобщи американският чиновник. Той съобщи, че Съединените щати не се стремят към нова Студена война и не желаят да трансформират системата на Китай.
От своя страна Си Дзинпин изрази вяра, че страните могат да преодолеят компликациите в връзките, защото съревнованието на огромните сили не е в сходство с времето. За тази цел Съединени американски щати би трябвало да почитат Китай и да не накърняват законните права и ползи на страната, уточни китайският президент. В същото време Китай, продължи той, няма да оспорва американската страна и прикани Вашингтон да заеме прагматична позиция и да работи с Пекин в същата посока.

" Бъдещето и ориста на човечеството зависят от това дали Съединени американски щати и Китай могат да намерят верния път за взаимно битие ", акцентира китайският водач.

" Взаимодействието сред страните постоянно би трябвало да се основава на взаимно почитание и откровеност ", сподели Си и добави, че се надява визитата на Блинкън да помогне за " стабилизирането на китайско-американските връзки ". 

Си Дзинпин одобри Антъни Блинкен в Дома на националните събрания в Пекин в понеделник. По време на визитата си в Китай на 18 и 19 юни държавният секретар на Съединени американски щати организира срещи с китайския външен министър Цин Ган и Ван И, началник на Бюрото на Комисията по външни работи на Централен комитет на ККП.

Настоящото посещаване на Блинкен е първото пътешестване на държавен секретар на Съединени американски щати в КНР от пет години насам и идва на фона на доста утежняване на връзките сред Пекин и Вашингтон по редица въпроси, в това число Тайван, случая със свалянето на китайски балон над Съединени американски щати и продължаващите разлики сред страните в региона на търговията и технологиите.

Ситуацията към Тайван доста се утежни след визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова при започване на август предходната година. Китай, който счита острова за една от своите провинции, осъди визитата на американския политик. Пекин възприе тази стъпка като поддръжка на Вашингтон за тайванския фракционизъм и организира огромни военни учения.

Инфо: ria.ru

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР